Fizikával, matematikával kapcsolatos előadások gyűjtése
 • A TED-et szeretnénk népszerűsíteni a Középiskolai Matematika Lapok oldalán. (http://www.komal.hu/info/bemutatkozas.h.shtml) A lap a matematikán kívül fizikával és számítástechnikával is foglalkozik.
  Egyelőre azt próbálom meg, hogy a lap fórum rovatába felteszek időnként videókat. Ha tehát találkozott valaki a fenti témákkal kapcsolatos videóval, aminek elég jó a fordítása, akkor kérem annak a linkjét ide. Úgy gondolom, hogy lassanként rámolunk majd fel mindent, nyilván nem célszerű mindent most egyszerre. És persze ahogy bővül a készlet, az új fordítások is sorrakerülnek.
  Természetesen ha valaki ő maga akar feltenni fordítást, esetleg valami hozzáfűznivalóval együtt, annak sincs akadálya, egyszerűen regisztrálnia kell, és lehet írni a fórumra.
  Ha valaki segíteni akar a válogatásban és feltevésben, azt is szívesen fogadom.
 • 4 Comments sorted by
 • A TED.com-on vannak tematikus gyűjtemények, és ugyan nincs külön matematika vagy fizika, van egy "Peering into space", ahol sok űrkutatással kapcsolatos előadás van, ami érdekes lehet. Onnan ajánlanám ezt: http://www.ted.com/talks/carolyn_porco_flies_us_to_saturn.html
  tanároknak különösen érdekes lehet a Khan akadémia az online matek-fizika oktatásról:
  http://www.ted.com/talks/lang/hu/salman_khan_let_s_use_video_to_reinvent_education.html
  Ez a hiperbolikus térről és a korallokról a horgoláson keresztül:
  http://www.ted.com/talks/lang/hu/margaret_wertheim_crochets_the_coral_reef.html
 • Megtaláltam a matek témát: http://www.ted.com/themes/numbers_at_play.html

  A matek óra újraértelmezése: http://www.ted.com/talks/lang/hu/dan_meyer_math_curriculum_makeover.html

  Arthur Benjamin "Matemágiája"Egy vidám előadásban Arthur Benjamin számológépek csapatával versenyezve emel négyzetre 3 jegyű számokat, végez fejben bonyolult számításokat, és kitalál néhány születésnapot. Hogy csinálja? Halljuk tőle személyesen!
  http://www.ted.com/talks/lang/hu/arthur_benjamin_does_mathemagic.html
 • Köszi. Szép lassan majd felteszem őket. Egyelőre a fizikai előadásokkal kapcsolatban nyitottam egy témát, egy előadást tettem fel, meg pár szóval leírtam, hogy mi a TED, és miért próbálunk meg mi felrakni fordításokat ide. Itt a fórum egyébként:
  http://www.komal.hu/forum/forum.cgi?a=tl
  Nagy szerencsém volt egyébként, mert valami problémám adódott azzal kapcsolatban, hogy nem tudtam linket megadni, mert nem szereti a rendszerük a "_" jelet, így kénytelen voltam ott, helyben segítséget kérni, és nyomban válaszoltak is. Ennek nagyon örültem, mert teljesen be voltam sózva, hogy vajon elolvassa-e egyáltalán valaki a bejegyzésem, de ezt így azért mégsem akartam megkérdezni.
  Azt is írták ketten is, hogy nagyon rokonszenves dolognak tűnik a TED számukra. (Hogy ismerték-e korábban, nem tudom.)
  Ma talán felteszek egy másik előadást, -- de annak külön témát nyitok, hogy ne keveredjen a matek a fizikával, ugyanis én annak idején a fizikát meg nem néztem volna, a matek meg érdekelt, lehet ezzel más id így -- Mandelbrot-tól, ő nemrég halt meg, és arról nevezetes, hogy egy egészen új ágat teremtett el a matematikában, a fraktálokat.
 • Köszi nagyon, hogy foglalkozol ezzel! Írtad ebben a posztban, hogy "Sajnos a "valós" "reális"-nak van fordítva, " küldj nekem egy emailt, hogy pontosan hol van és mi nem helyes, kijavítom!